Generale

Despre diversificarea hranei belelusului si completarea cu lapte .

Diversificarea hranei bebelusului incepe in jurul varstei de 6 luni , pana la varsta de 6 luni bebelusul mamanca doar lapte , indiferent daca este lapte de mama sau de sinteza . De ce ? , pentru ca stomacelul lui abia pe la 6 luni este pregatit sa primeasca hrana solida , in cantitati foarte mici , azi o lingura , maine doua linguri , iar daca nu se satura se completeaza cu lapte .

Trebuie sa fim atenti mereu la eventualele alergii sau intoleranta pe care bebelusul le poate face la o anumita mancare data , de aceea ne este recomandat sa le dam bebelusilor 3 zile aceelasi fel de mancare , iar daca apar bubite , umflaturi , roseata , pete , atunci se va intrerupe administrarea legumei sau fructului respectiv si se va comunica asta pediatrului , de aceea nu schimbam 3 zile alimentul , daca-i dam bebelusului prima data mar , conutinuam cu marul cele trei zile nu punem a doua zi si para cu mar , pentru ca nu avem cum sa ne dam seama la ce aliment a facut alergie .

Intre 6-9 luni , putem administra bebelusului : Mar , para, avocado, mango , caisa , pruna , piersica , nectarina , dovlecel , ardei , morcov , pastarnac , spanac , cartof dulce , dovleac , sub forma de supita , piure pasat in blender , nu -i dam copilului bucatele pentru ca se ineaca cu ele , totul trebuie sa fie pasat , suc , carnita de pui , alimentele trebuiesc bine sapalate si fierte temeinic , cel putin o ora .

In jurul varstei de 9-12 luni , deja mananca 3 sau 4 alimente intr-un fel de mancare , suculete , carne de pui , vita , peste , galbenus de ou daca nu are carne mancarica , pentru ca galbenusul inlocuieste carnea , avem voie maxim de 2 ori pe saptamana sa-i dam bebelusului galbenus , in restul zilelor se inlocuieste galbenusul cu carne .

La varsta aceasta deja putem sa le dam lapte de vaca , iaurt , branzica de vaci , facuta in casa cu calciu lactic sau iaurt , paste , biscuiti , fie ca punem biscuitii in iaurt sau piure de fructe , ori le mananca ca atare , bebelusul va devora toata mancarica , eu la fetita cea mare aveam si biscuiti populari si petit cat si cei de bebelusi , la cea mica gasisem la bebetei biscuitii Plasmon , sunt italienesti , foarte gustosi la fel si pastele erau sub forma de personaje disney , naturali si foarte gustosi , le gasesti la bebetei , la un pret foarte bun , bineinteles se pot face in casa cu cereale speciale pentru bebelusi , doar sa nu contina albus , albusul este interzis pana dupa varsta de 1 an , la fel si mierea , pot dauna grav sanatatii bebelusului pentru ca stomacelul lor nu este pregatit sa lupte cu anumiti compusi vii care se gasesc in miere si albus . Mierea – anumite substante din compozitia acesteia pot provoca botulism. Tractul intestinal al unui adult este capabil sa previna dezvoltarea acestor substante, dar in cazul bebelusilor ele se pot dezvolta producand toxine periculoase. Albusul de ou cpontine anumiti alergenii printre care salmonela , ecoli etc , deci asteaptam pana dupa un anisor. La fel se evita sarea si zaharul .

Dupa varsta de 1 an , putem introduce varza , conopida , mazare , fasole , vinete , aceste legume se introduc abia dupa varsta de 1 an pentru ca constipa si baloneaza bebelusul si in plus sunt alimente foarte grele .

Totusi pana la varsta de 3 ani nu le vom da deloc copiilor , fructe de mare , vanat , rata , iepure , la fel ca si in cazul mierii , albusului de ou , si aceste alimente sun t periculoase pentru bebelusi si copii , trebuie sa-i ferim de iod , iar fructele de mare contin mult iod , agentii periculori din carnea de vanat si rata la fel pot sa atace imunitatea copiilor , care sunt cu imunitate scazuta si nu sunt capabili sa lupte cu o eventuala tenie sau alti paraziti , carne foarte grasa etc.

Sa nu uitam completarea cu lapte , ganditi-va daca nu mananca lapte de la varsta de 6 luni , spre exemplu si introducem doar hrana solida , practic il privam de calciu , fetele mele mananca si acum lapte cea mica de 3 ani si ceva mananca san si lapte de vaca , iaurt , iar cea mare am continuat cu laptele de sinteza adica lapte praf pana dupa 3 ani si in paralel cu laptele de vaca , acum la 6 ani am ramas doar pe lapte de vaca , pe care il bea inainte de culcare , mananca cu cereale , iaurt in fiecare zi , ganditi-va cati adulti mananca iaurt in fiecare zi sau lapte ? , ei bine poate un numar foarte mic daca nu le dam acum cand ? , au cea mai mare nevoie de calciu , la maturitate posibil sa nu o faca , au nevoie de calciu pentru oase sanatoase , unghii , dinti sanatosi etc.

Divesificarea merge in paralel cu laptele si dupa varsta de 3 ani , cat de mult se poate , sa nu uitam sa ne spalam pe maini de fiecare data cand punem mana pe alimente sa le gatim , spalam alimentele temeinic , oalele, vasele , instrumentele cu care lucram , le fierbem bine minim o ora . Pastram igiena si totul va fii bine .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *