Generale

De ce este importanta gramatica limbii romane?

„In ziua de astazi, cunoasterea notiunilor de gramatica limbii romane este o abilitate importanta care trebuie bine stapanita. Un text scris gresit sau o comunicare defectuoasa sunt erori gramaticale de baza ce exprima in primul rand neprofesionalismul si educatia neadecvata”.

Stau mereu si ma intreb daca copii nostri stiu cu adevarat sa scrie corect ?
Din pacate o parte dintre noi uitam sa mai punem virgula, nu incheiam propozitia cu acel punct , prescurtam prea mult cuvintele incat abiar stim sa mai scriem , sincer ,nu imi doresc ca copilasii mei sa ajunga sa fie analfabeti gramatical , folosind prescurtari ,sau uitand sa mai foloseasca semnele de punctuatie, ar duce la o catastrofa ,gramatical vorbind , ne putem astepta ca peste ani de zile sa comunicam ca oamenii „surd-o muti „,prin semne,imagini sau emoticoane , ar fii dezastru ,dar se va ajunge acolo pentru ca se ignora acest fenomen la moda acum.
Sa ajuns aici probabil din lene, nepasare , sunt convinsa ca daca copii nostrii vor fii invatati sa foloseasca corect tastatura atunci cand scriu . ar fii un pas important in formarea lui ca om responsabil sa respecte niste reguli gramaticale necesare , sa citeasca mult .
Logic ca il va plictisi ,sa citeasca o carte pentru ca contine prea multe litere si nu are timp sa citesca tot fiind invatat cu cuvinte prescurtate, nu stiu unde se ajunge ignorand aceste greseli si nepasari ale celor care educa , eu sunt sigura ca nu vreau ca fetele mele sa ajunga sa scrie ” brb” in loc de ” revin sau ma introrc imediat, de noi depinde unde se intreapta viitorul lor.

In ziua de astazi, cunoasterea notiunilor de gramatica limbii romane este o abilitate importanta care trebuie bine stapanita. Un text scris gresit sau o comunicare defectuoasa sunt erori gramaticale de baza ce exprima in primul rand neprofesionalismul si educatia neadecvata.
 
 O gramatica buna inseamna sa scrii si sa vorbesti corect,  in asa fel incat alegerea cuvintelor tale sa fie intelese si sa respecte regulile de baza ale constructiei frazelor, punctuatiei si ortografiei. Iata ce presupune mai exact stapanirea notiunilor de gramatica limbii romane.
 
Capacitatea de a comunica clar folosind un limbaj scris
Daca ai o gramatica buna, ai capacitatea de a comunica in scris clar, coerent si corect. Totodata, stii sa folosesti cuvintele si punctuatia pentru a-ti transmite semnificatia intr-un mod pe care majoritatea cititorilor sa-l poata intelege, fara a lasa loc de interpretari.
 
Abilitatea de a comunica clar folosind limbajul vorbit
Gramatica joaca un rol important nu numai in limba scrisa, dar si in cea vorbita. In timp ce regulile gramaticale sunt mai putin stricte atunci cand vorbim, erorile gramaticale in vorbire sunt inca importante si discursul se cere a fi formulat corect si cu inteles, indiferent de cotext. Un limbaj cu greseli gramaticale il va face greu de inteles si ceilalti isi vor pierde repede interesul de a asculta si de a interactiona.
 
Abilitatea de a intelege si de a aplica regulile gramaticale
In cele din urma, a avea o gramatica buna inseamna a avea capacitatea atat de a intelege, cat si de a aplica reguli si utilizari comune ale gramaticii. In timp ce regulile nu sunt intotdeauna stabilite in piatra, conceptele de baza merita intelese si utilizate in mod corespunzator.
 
Felul in care vorbesti si scrii influenteaza modul in care te percep si te accepta ceilalti oameni. Totdata, cu cat stii sa comunici mai bine, cu atat iti cresc sansele de reusite in orice situatie.

 

 O carte de gramatica academiei romane este utila nu doar pentru profesori, dar si pentru elevi. Daca intentionezi sa ii inveti pe altii abilitatile bune de comunicare si, prin urmare, o buna gramatica, sunt atuuri de incurajat. Cuvintele sunt prietenii oamenilor, dar comunicate gresit, se pot transforma in cei mai duri dusmani. Cine cunoaste – detine puterea!

Un comentariu

  • Felicia

    Buna! Eu sunt la inceput cu blogul si stiu cat de usor se pot strecura greseli gramaticale neintentionate, cum se intampla si aici, ar fi bine sa le revizuiesti cat mai repede. In rest, gramatica a intrat pe un trend negativ la nivel social din pacate, astfel de articole sunt utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *