Generale

Importanța organizării în viața copilului

Impresia lipsei de timp este o realitate a zilelor noastre, iar dacă avem copii mici este important să încercăm să îi învățăm de la o vârstă cât mai fragedă cum pot eficientiza activitățile, pentru o mai bună organizare.

Prioritizarea intereselor

În primul rând este foarte important ca cei mici să știe care sunt sarcinile prioritare, să stabilească o anumită rutină și să grupeze anumite sarcini în funcție de importanță pentru a putea fi mai eficienți.

Spre exemplu, dacă noi ne desfășurăm munca într-un mediu formal, știm că aproape în fiecare seară este important să ne pregătim ținuta, să ne alegem o rochie sacou sau un costum elegant, tocmai pentru a nu pierde prea mult timp dimineața, pe grabă, pentru acest lucru. La fel putem să îi explicăm și copilului că este important să să facă anumite lucruri într-un anumit moment, pentru a salva timp pentru altceva mai important pentru el. Este important ca copilul să înțeleagă că trebuie să acorde prioritate pe baza importanței și a intereselor.

Chiar dacă la început îi vei face programul, treptat copilul va învăța sigur în ce moment al zilei este timpul pentru diverse activități. La fel cum tu știi că într-o anumită zi ți-ai terminat activitățile mai importante și ai planificat să te răsfeți și să îți aranjezi sprâncenele cu ajutorul unui kit laminare sprâncene pentru rezultate mai de lungă durată (pentru că știm cât de încărcată este viața de mamă), la fel și copilul trebuie să înțeleagă că este timpul pentru joacă, dupa ce și-a terminat temele, și-a aranjat hăinuțele în dulap, iar exemplele pot continua la nesfârșit.
Chiar și listele pe care cel mic să își treacă activitățile de peste zi pot fi un real ajutor.

Organizarea unui spațiu pentru studiu

Copiii au tendința de a fi dezorganizați chiar și atunci când își fac temele, așa că nu trebuie să fie lăsat de fiecare dată să își facă temele într-un alt spațiu din casă. Poate că este mai plăcut pentru el să își facă tema pe canapea, însă este bine să ainbă un colțișor de studiu amenajat, cu biroul propriu, lumina potrivită, rechizitele sale. Iar dacă nu are deja biroul său, există o mulțime de birouri ieftine pe piață încât să îi poți amenaja un spațiu în care să învețe și să se concentreze mai bine.

Timpul este o investiție foarte prețioasă, iar dacă știm cum să jonglăm cu el în așa fel încât să avem răgaz pentru tot ceea ce e important pentru, putem schimba calitatea vieții. Iar dacă la un moment dat acest lucru poate părea doar un capriciu din partea părinților, cu timpul orice copil care va reuși să devină mai organizat, va considera extrem de util efortul părinților. „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *