Generale

TU STII CE INSEAMNA CU ADEVARAT LIBERALIZAREA PIETEI DE ENERGIE?

Începând cu anul acesta pentru energia electrică și încă din 1 iulie 2020 pentru gazele naturale, prețul nu mai este stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, ci se va forma liber, conform condițiilor din piață, iar tu vei putea alege oferta cea mai potrivită pentru tine și nevoile tale.

Poate că în acest moment nu ai atât de multe informații despre domeniul energiei, te întrebi ce este de fapt liberalizarea și cum se calculează prețurile. Tocmai de aceea, E.ON a creat ABC-ul liberalizării pieței de energie, astfel încât informațiile să ajungă într-o formă cât mai simplă și clară la fiecare consumator.

Află tot ce trebuie să știi, alege inițiala prenumelui tău și dă mai departe informația și către cititorii tăi!

Acum ai libertatea să alegi oricând oferta cea mai potrivită pentru tine. Dar ce înseamnă liberalizare? Ce se schimbă și ce rămâne la fel? Ce alegi și cum? La ce trebuie să fii atent? Cum se calculează prețurile? 

Ne străduim să-ți fie bine, de aceea, am grupat informațiile ca să fie clare, pe înțelesul tuturor. 

Simplu ca ABC!

Hai să vezi ce oferte ți-am pregătit pentru a trece în piața liberă! Poți alege oferte cu preț fix sau variabil, produse cu ambele utilități pe același contract, pachete cu asistență sau servicii tehnice incluse.

Instalația trebuie schimbată dacă schimbi furnizorul? Nu, nu trebuie să schimbi nici instalația de gaze naturale, nici pe cea electrică.

Încă nu ești client E.ON? Acum e momentul să analizezi ofertele și recomandările noastre.

Nu mă mai pot întoarce la tariful de serviciu universal? Ba da! Chiar dacă ai încheiat un contract pe piața concurențială de electricitate, te poți întoarce la tariful de serviciu universal.

Online poți încheia oricând un contract de energie. De oriunde ai fi, în doar 3 pași simpli. Produsele noastre sunt doar la un click distanță.

Prețul de furnizare (energia activă) reprezintă doar o parte din totalul facturii tale de electricitate. Costurile aferente distribuţiei şi transportului, certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerare şi accizele sunt, de asemenea, cuprinse în factură şi rămân componente reglementate de ANRE.

Sa vedem ce ne spune ABC-ul prenumelui despre Litaera R de la prenumele meu.

Regularizarea vine după citirea contorului de către operatorul de distribuție. Chiar dacă trimiți indexul lunar sau îți actualizezi convenția de consum în fiecare an, primești factura de regularizare, de obicei, o dată la 3 luni pentru gazele naturale sau 6 luni, în cazul contractelor de electricitate. Afla si tu mai multe detalii despre initiala prenumelui tau pe ABC-ul liberalizării, de la E.ON”.

Piața de electricitate este liberă. Ce trebuie să știi?

De la 1 ianuarie 2021, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici nu va mai fi stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci se va forma liber, reflectând condițiile din piață.liberalizarea pieței de energie electrică, O piață liberă înseamnă pentru tine posibilitatea de a alege oricând oferta care răspunde cel mai bine nevoilor tale.

Ce trebuie să faci?

 1. Identifică dacă ești client în piața liberă sau reglementată
 2. Evaluează oferta de serviciu universal propusă sau descoperă recomandările din piața liberă
 3. Încheie un contract nou pe piața liberă sau rămâi la serviciu universal.

Află ce fel de client ești și ce oferte ți se potrivesc

Ești client în serviciu universal E.ON dacă:

 • pe contractul tău de energie apare în titlu mențiunea „Contract cadru de furnizare a energiei electrice„.
 • pe prima pagină a facturii tale, în tabelul „Detalii factură curentă”, ai pe prima linie „Electricitate Serviciu Universal (SU)”.

Ce trebuie să faci?

Ca urmare a liberalizării pieței, tarifele reglementate au fost înlocuite de oferta serviciu universal, iar acum ești beneficiar al acestui produs.

Păstrează această ofertă sau alege una din ofertele recomandate și încheie un contract nou. Ai nevoie de copia actului de identitate, ultima factură de energie electrică și, după caz, de copia actului de proprietate. 

Ești deja client E.ON de piață liberă dacă:

 • pe contractul tău de energie apare în titlu mențiunea „Serviciu de furnizare a energiei în sistem negociat„.
 • pe prima pagină a facturii, în tabelul „Detalii factură curentă”, ai pe prima linie numele produsului achiziționat (de ex. E.ON Home Electric).

Ce trebuie să faci?

Ești client pe piața liberă, nu ai de făcut nimic! Bucură-te în continuare de aceleași condiții și de avantajele produsului tău de energie sau alege un nou produs, mai potrivit nevoilor căminului tău. 

Pentru a încheia un nou contract, ai nevoie de copia actului de identitate, ultima factură de energie electrică și, după caz, de copia actului de proprietate. 

Piața de gaze naturale este liberă.

Ce trebuie să știi?

Încă de pe 1 iulie 2020, prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici nu mai este stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci se formează liber, reflectând condițiile din piață. O piață liberă înseamnă pentru tine posibilitatea de a alege oricând oferta care răspunde cel mai bine nevoilor tale.

Ce trebuie să faci?

 1. Identifică ce tip de client ești
 2. Compară prețul pe care îl ai acum cu ofertele din piața liberă
 3. Încheie un contract nou pe piața liberă sau rămâi cu prețul de acum.

Află ce fel de client ești și ce oferte îți recomandăm

Ești client reglementat E.ON dacă:

 • deții un contract cadru de furnizare a gazelor naturale și
 • pe prima pagină a facturii tale, în tabelul „Detalii factură curentă”, ai pe prima linie „Produs Gaze Naturale”.

Ce trebuie să faci?

Ca urmare a liberalizării pieței, ai fost informat asupra noului preț de furnizare a gazelor naturale.

Păstrează această ofertă sau alege una din ofertele recomandate și încheie un contract nou. Ai nevoie de copia actului de identitate, ultima factură de gaze naturale și, după caz, de copia actului de proprietate.

Ești deja client E.ON de piață liberă dacă:

 • pe prima pagină a facturii, în tabelul „Detalii factură curentă”, ai pe prima linie numele produsului achiziționat (de ex. E.ON Home Gas sau E.ON Promo Gas etc.).

Ce trebuie să faci?

Ești client pe piața liberă, nu ai de făcut nimic! Bucură-te în continuare de aceleași condiții și de avantajele produsului tău de energie sau alege un nou produs, mai potrivit nevoilor căminului tău. 

Pentru a încheia un nou contract, ai nevoie de copia actului de identitate, ultima factură de gaze naturale și, după caz, de copia actului de proprietate. 

Ești client la alt furnizor dacă:

 • ai contractul de gaze naturale și factura de consum de la un alt furnizor decât E.ON

Ce trebuie să faci?

Este cel mai bun moment să devii client E.ON! Bucură-te de libertatea de a alege, descoperă recomandările noastre și contractează cel mai potrivit produs pentru căminul tău.

Nu uita, schimbarea de furnizor este gratuită și nu implică modificări la instalație, ale contorului sau alte intervenții de ordin tehnic la tine acasă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *