Generale

Salina Turda , o zona de relaxare si distractie cat si de tratament.

Sunt nascuta in judetul Cluj , loc Turda , ardeleanca 100% , am mers prin salina turda cat inca nu era modernizata asa cum era ea sapata in stanca.

Am facut si practica in liceu acolo, in 2021 mi-am dus si copii acolo , acum mina de sare era mult mai moderna si schimbata fata de cum o stiam eu , fiind casatorita in Bucuresti nu am mai fost de multi ani in Turda .Ma impresionat foarte mult cat de moderna si diferita era daca acum 20 de ani mergeai pe scari ca sa cobori/urci , sa vizitezi salina acum ai parte de lift , frumos facut din sticla ca sa poti sa te bucuri de priveliste.

Salina Turda este o mină de sare reconvertită într-o atracție turistică populară situată în orașul Turda, județul Cluj, România. Este considerată una dintre cele mai impresionante saline din lume și oferă o combinație unică de peisaj subteran, istorie și recreere.

Iată câteva informații importante despre Salina Turda:

  1. Istorie: Salina Turda are o istorie veche de peste 2.000 de ani, începând cu perioada romană. Exploatarea sării în acest loc a continuat în timpul Evului Mediu și al perioadei moderne. A fost închisă în anii ’30 și apoi reconvertită într-o atracție turistică în anii ’90.
  2. Structuri subterane: Salina Turda este compusă din mai multe camere și galerii subterane. Principalele atracții includ Sala Iosif, o cameră imensă în formă de cilindru, Sala Terezia, care adăpostește un lac subteran, și Sala Crivac, cu un lift care coboară spre adâncimea salinei.
  3. Lacul sărat: Sala Terezia găzduiește un lac subteran, cunoscut sub numele de Lacul Terezia, care este una dintre cele mai mari bazine de apă sărată din Europa. Vizitatorii pot închiria bărci și se pot plimba pe lac, creând o experiență unică.
  4. Atracții turistice: Pe lângă explorarea peisajului subteran fascinant, Salina Turda oferă și alte atracții turistice. Aici puteți găsi o roată panoramică, un mini-golf, o sală de bowling, un teren de fotbal și tenis, precum și un parc de aventură pentru copii.
  5. Beneficiile sării pentru sănătate: Aerul sărat din salină este cunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății. Vizitatorii pot beneficia de efectele terapeutice ale aerului sărat și pot petrece timpul într-un mediu sănătos și relaxant.
  6. Popularitatea internațională: Salina Turda a devenit o destinație turistică populară nu doar pentru localnici, ci și pentru turiștii internaționali. A fost inclusă în diverse clasamente și liste ale celor mai frumoase și interesante atracții subterane din lume.

Salina Turda este o destinație turistică impresionantă și unică în România, oferind o experiență memorabilă pentru vizitatori de toate vârstele. Este un loc ideal pentru a explora istoria sării și a savura peisajul subteran impresionant.

Povestea procesului de extracție a sării continuă în Mina Ghizela. Pentru transportul sării între mina Ghizela și galeria de transport Franz Joseph, au fost săpate două camere tehnice, una care să adăpostească crivacul și una amplasată la rampa superioară a puțului de extracție.

Mai târziu, în 1992, când Salina și-a deschis porțile curioșilor vizitatori, aceste două camere au fost unite, ducând la formarea camerei ‘Staționar’ pentru tratamentele balneare.

Sarea înseamnă sănătate, vindecare. Un refugiu pentru cei care caută o oază de sănătate. Salinoterapia e benefică pentru cei mici și cei mari, ca metodă alternativă, dar și complementară, de prevenire și tratament pentru diverse afecțiuni.

Descoperă cum poți să te încarci cu sănătate, din adâncuri.

Sala de apel

Mai departe, intrăm în Sala de Apel. Se numește așa pentru că această cameră era locul ideal pentru a ține evidența persoanelor care intrau și ieșeau din Mina Rudolf.

În Sala de Apel tronează, în toată splendoarea sa, Scara Bogaților.

Pășim în secolul al XIX-lea, pe timpurile Împăratului Francisc Iosif, ultimul mare principe al Transilvaniei și împărat al Austriei, care se spune că a coborât pe această scară.

Scara Bogaților, situată în mijlocul Sălii de Apel, servea drept acces spre minele Terezia și Rudolf înainte de finalizarea lucrărilor la galeria de transport. Dâre paralele migălos tăiate pe pereți de ciocanele tăietorilor de sare stau mărturie muncii istovitoare a necunoscuților care au muncit aici de-a lungul secolelor.

Din momentul coborârii pe scări a Împăratului Francisc Iosif, nici un miner nu a mai avut voie sa folosească această scară, ea fiind destinată doar nobililor. De aici și denumirea ei, de Scara Bogaților.  Este cea mai veche structură de lemn din Salină, făcută din lemn de brad, având câteva avantaje care îl recomandă pentru a fi folosit în mediul salin. Rășina sa neutralizează sarea și nu o lasă să cristalizeze. De asemenea, lemnul de brad nu se rupe dintr-o dată, el este format din mai multe straturi și avertizează din timp dacă sunt tensiuni care pot provoca rupturi.

Într-o nișă săpată în sare în peretele estic al Sălii de Apel, se află Altarul, locul de rugăciune al tăietorilor de sare și locul unde renăștea speranța și credința pentru vremuri viitoare mai bune. Legenda spune că, într-o dimineață, ciungul, un muncitor în vârstă care suferise un accident în Salină, responsabil cu aprinderea torțelor din mina în fiecare zi, a simțit prezența lui Dumnezeu. A văzut pe acel perete de sare, la lumina torței, chipul Maicii Domnului, care îl ținea în brațe pe pruncul Isus. Fiind foarte credincioși, oamenii au hotărât să sape altarul în acel loc, unde, în fiecare dimineață, preotul Salinei ținea o slujbă, pentru a fi protejați cu toții.

Mina Rudolf

Bine ați venit în Mina Rudolf, o impresionantă lume a subteranului, care copleșește cu măreția și grandoarea sa, o veritabilă comoară din adâncuri, denumită astfel în onoarea prințului Rudolf al Austriei.

Cupola trapezoidală a Minei Rudolf este adâncă de 42 metri, lată de 50 și lungă de 80, o adevărată operă de artă. Mina Rudolf este și ultimul loc în care sarea a fost exploatată la Turda

COBORARE SPRE MINA RUDOLF

.

172 de trepte te conduc spre vatra minei. Se coboară 13 etaje, la fiecare pod de odihnă fiind marcat pe perete anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.

Pe semi-tavanul nord-vestic s-au format de-a lungul anilor stalactite de sare. Ele urmăresc direcția unei intercalații de sare macrocristalină de puritate ridicată (peste 99,9% NaCl).

Viteza de creștere a stalactitelor este de cca 2 cm/an, iar lungimea maximă până la care se dezvoltă este de aproximativ 3 m.

Liftul panoramic oferă turiștilor o imagine de ansamblu asupra întregii mine.

Acolo, la 120 metri în subteran, găsești o serie de activități inedite pentru spațiul în care te afli. Experiențe distractive, pentru cei mici și cei mari – un amfiteatru generos care găzduiește spectacole de tot felul, terenuri de sport, bowling, mini-golf, biliard, teren de sport, tenis de masă, dar și un loc de joacă pentru copii, cu tobogane și mini-panouri de baschet.

Roata panoramică, înaltă de 20 metri, este, și ea, unică, fiind probabil singura roată panoramică din subteran din lume.

Un parc de distracții și relaxare, sănătate la tot pasul, pentru toată familia.

Sala puțului de extracție

Muzeul Mineritului în Sare continuă cu Sala puțului de extracție

O cameră ce găzduiește puțul de extracţie prin care sarea exploatată în mina Rudolf era transportată pe verticală, până la nivelul Galeriei Franz Joseph.

Puțul de extracție de aici face legătura între galeria de transport Franz Josef și vatra minei Rudolf. Are 87 m adâncime și este împărțit în 3 zone: două destinate transportului sării exploatate în Mina Rudolf și o parte în care se află scările folosite pentru circulația muncitorilor. Aici se păstrează și acum un scripete vechi, din lemn, utilizat la săparea puțului. Urmele trecutului dăinuie la tot pasul. Sus, în tavanul camerei, deasupra puțului, se vede și acum locul în care a fost săpată o turlă de 10,5 metri, în care au fost montate două molete – niște scripeți din oțel – care sunt funcționale chiar și în prezent, cu toate că au fost amplasate acolo acum mai bine de 150 de ani, tocmai în 1864.

Vasele de extracție folosite erau de forma unor saci mari, confecționați din piele de bovine. Sub molete, sau scripeți, cum se mai numesc, erau montate niște dispozitive pentru mutarea vaselor de extracție din puțul de extracție, până pe rampa de descărcare. De aici, bulgării de sare erau încărcați în vagonete și erau transportați pentru a fi depozitați în magaziile din Turda Nouă. Aceștia erau transportați pe calea ferată îngustă, iar vagonetele erau trase de cai. O poveste veche, dar care a rămas vie până azi.

Sala Crivacului

Pașii ne poartă spre Sala Crivacului, cu povestea extragerii sării.

Sala Crivacului este o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel” .

Construit în anul 1881, Crivacul din salina de la Turda este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa care este conservat în locul în care a funcționat.

În Sala Crivacului, simți urmele procesului de exploatare a sării. Parcă auzi copitele cailor și vocile “mileriștilor” sau “rotarilor” care se ocupau de încărcarea sării în vasele de extracție și a „ghepeliștilor, cei care mânau caii care antrenau crivacul.

Crivacul, un utilaj de extracție, era acționat prin forța cailor și servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, de la nivelul vetrei acestei mine până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puțului de extracție situat în camera vecină. Poți vedea anul construcției sale sculptat pe axul mașinii – 1881. Acesta l-a înlocuit pe un altul, de dimensiuni mai mici, care a fost montat în anul 1864.

Piesele de metal al crivacului din Salina Turda sunt realizate la aceeași fabrică din România – Reșița în care a fost produs fierul din care este construit tot Turnul Eiffel.

Mai știm că pentru fiecare braț al Crivacului erau pregătiți, cu schimbul 1 sau 2 cai. Aici, singura sursă de lumină erau torțele și, din cauza iluminării slabe și a mișcării circulare, caii orbeau în scurt timp – doar 2 săptămâni – de la ieșirea din Salină.

Istoria și povestea exploatării sării respiră prin fiecare colț al Sălii Crivacului.

Mina Iosif – Sala ecourilor

Mina Iosif își păstrează încă misterul.

Galeriile prin sare te poartă către Mina Iosif, o mină conică ce coboară la 115 metri adâncime față de suprafață şi cu diametrul la bază de 67 m. A primit numele în onoarea împăratului Iosif al II-lea.

O poți vedea doar prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Această mină este în amenajare acum, pentru a fi si ea inclusă în circuitul de vizitare destinat turiștilor.

Totodată, denumirea de „Sala Ecourilor” vine de la reverberarea puternică a sunetului, datorată formei camerei și lipsa comunicațiilor majore cu alte lucrări miniere. Sunetele sunt redate de până la 20 de ori.

O descriere din 1853 a Minei Iosif suna astfel : ”… prima ocna în care ești coborât într-un coș, cu funii, poate avea adâncimea de 50 de stânjeni. Are o formă perfect aparținătoare căpățânei de zahăr, care la gură e până la un punct căptușită cu lemn, mai jos începe să se deschidă și se tot lărgește, până ce clopotul se lasă pe talpa netedă a sării, cu diametrul de circa 30 de stanjeni….“ (Hetilap, 1853).

Legenda e vie, acolo, în adâncuri.

Galeria Franz Josef

Este poarta spre intrarea în adâncuri. Un labirint subteran, care ne invită într-o altă dimensiune.

Făurită în perioada 1853-1870, Galeria Franz Josef a fost realizată pentru a ușura și ieftini transportul sării la suprafață. Altădată, pe aici era transportată sarea, la început în saci puși pe spinările cailor, apoi, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, cu ajutorul vagoneților tractați de cai.

După sistarea exploatării, Salina Turda a devenit adăpost antiaerian pentru populația orașului în perioada celui de al doilea război mondial și, mai apoi, în intervalul 1948-1992, un tronson al Galeriei Franz Iosif a fost utilizat ca depozit de brânzeturi.

La terminarea ei, Galeria Franz Josef avea 780 m, dar până la sfârșitul sec. al XIX- lea a fost prelungită cu încă 137 m, ajungând la 917 m.

Primii 529 de metri sau 280 de stânjeni ai galeriei, cum se spunea odinioară (1 stânjen este echivalentul a 1,89 m) traversează roci marno-argiloase, motiv pentru care acest tronson a fost susținut cu zidărie de piatră de 40 cm grosime. Pe peretele stâng al galeriei sunt amplasați picheți (plăcuțe de piatră) cu o echidistanță de 10 stânjeni, pentru a măsura lungimea galeriilor subterane.La trecerea în galeria săpată în sare, acustica se modifică, iar turiștii sunt întâmpinați de prezența carstului prezent prin alveole de dizolvare și eflorescențe de sare care mijesc la baza pereților.

Salina – Agrement

Salina Turda înseamnă spectacol, sănătate și experiență. Un spectacol al naturii dezvăluit tuturor prin munca minerilor din Turda, completat cu amenajările moderne din ultimii ani, un izvor inepuizabil de sănătate, în care te poți bucura de o serie de activități menite să ajute la petrecerea cât mai plăcută a timpului liber.

Salina Turda este un loc de relaxare și o varianta excelenta pentru a petrece clipe frumoase împreună cu familia si prietenii. Toată lumea –  familii, copii, tineri și pensionari – poate profita de acest mediu extraordinar. Fie că vii pentru experiențe, sau ca să descoperi legendele și tradițiile locului ori pentru a vedea cu ochii tăi un loc special din punct de vedere geologic. Sau, pur și simplu, ca să te încarci cu sănătate.

Vizita în Salina Turda oferă, pe lângă traseul pregătit prin Muzeul de Sare, un punct de atracție turistică: un mini-parc de distracții în Mina Rudolf si Mina Terezia.

Cu mic, cu mare, putem beneficia de o serie de activități interactive, unele unice în lume:

  • O călătorie pe roata panoramică – singura roată panoramică din lume care funcționează în subteran. Înaltă de 20 m, oferă o întreagă perspectivă asupra bogăției din subteran;
  • Minigolf – 6 piste diferite, cu crose pentru copii și adulți;
  • Bowling – două piste de mini-bowling;
  • Teren de sport – unde poți juca handbal, tenis de picior și badminton;
  • Biliard – 3 mese;
  • Tenis de masă – 6 mese, dotate cu accesorii;
  • Loc de joacă pentru copii, cu tobogane si minipanouri de baschet;
  • Plimbare cu barca pe lacul din mina Terezia – o plimbare relaxantă, într-un cadru unic, în subteran.

Salina Turda include și un amfiteatru generos – 180 locuri cu scaune încălzite, care găzduiește periodic spectacole, proiecții de film etc.

Urmărește noutățile pe paginile noastre de Facebook  și Instagram.

Distracție, legende și magie, timp liber în care te încarci cu stare de bine.

Salina Balneară

Baza de tratament

Salina Turda are un microclimat şi factori sanogeni care oferă condiţii optime de aplicare in terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne cât şi in profilaxie şi sanogeneză.

Condiţiile specifice benefice sunt urmatoarele:
– temperatura constantă a aerului, relativ scazută oscilând intre 11-12 gr C in toate punctele si etapele de determinare, permite procesul de adaptare şi aclimatizare a organismului;
– umiditatea relativă de asemenea cu variaţii minime cu valori cuprinse intre 78-82% la intrarea în salină şi valori medii intre 73-80% in diferite săli (sala Rudolf, sala Ghizela, etc) cu efecte benefice asupra căilor respiratorii permiţând aparatului mucociliar să lucreze optim in atmosferă saturată şi la temperatura corpului;
– mişcarea aerului este practic neglijabilă, la intrarea in salină 0.64-0.70 m/sec, în sala Rudolf 0.02 m/sec;
– prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide;
– aeroionizarea cu ioni mici in cantităţi variabile cu predominanţa ionilor pozitivi; în sala Rudolf (n+=438, n-=307); aeroionizarea din interiorul salinei este la nivelul aerului exterior oferind efecte curative;
– concentraţia alergenilor este practic zero la care se adaugă lipsa aeropoluanţilor şi germenilor patogeni; determinările microbiologice nu au evidenţiat prezenţa de germeni patogenici a levurilor şi a fungilor respectându-se astfel condiţia de aer curat (numărul total de germeni dintr-un metru cub fiind sub 2000 in toate determinarile efectuate);
– radioactivitatea minimă, rezultatele determinarilor fiind sub activitatea minimă detectabilă de 0.1 pCOl aer a radonului 222.

INDICAŢII TERAPEUTICE ALE CUREI DE SPELEOTERAPIE:
– rinita alergică, rinosinuzita cronică;
– hipertrofie amigdaliană, vegetaţii adenoide (polipi);
– infectii respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadenoidite repetate în antecedente);
– astm bronşic nonalergic / intrinsec / nonatopic şi astm bronşic alergic / extrinsec / atopic, forme asimptomatice sau simptomatice uşoare şi moderate;
– bronşita cronică alergică, bronşita cronică obstructivă;
– bronhopneumopatie cronică obstructivă.
– afecţiuni cutanate: eczemă, dermatite atopice.

CONTRAINDICAŢII ALE CUREI DE SPELEOTERAPIE:
– vârsta sub 3 ani şi peste 65 de ani; (copiii cu vârsta între 2 şi 3 ani si persoanele peste 65 de ani au acces în salină cu avizul medicului);
– astmul bronşic forma severă persistentă; starea de rău astmatic; complicaţiile crizei astmatice- atelectazia, emfizemul pulmonar, pneumotorax, acidoza respiratorie; complicaţiile legate de medicaţie- bronhospasm sever, reacţii alergice severe;
– complicaţiile BPCO- insuficienţa respiratorie acută, cord pulmonar cronic decompensat, pneumotorax;
– TBC indiferent de sediu;
– neoplazii pulmonare;
– afecţiuni ORL acute – rinofaringite, traheobronşite, pneumonii acute;
– boli cardio-vasculare (HTA stadiul III, infarct miocardic recent, angina pectorala cu crize frecvente, cord pulmonar cronic decompensat), insuficienţa cardiacă grad II-III,
– afecţiuni digestive – gastrita acută hiperacidă, hepatita acută, colecistita acută;
– afecţiuni renourinare acute, litiaza vezicală/ renală;
– diabet zaharat decompensat;
– colagenoze, afecţiuni reumatismale acute/ cronice în puseu inflamator;
– afecţiuni neurologice periferice şi centrale (traumatism craniocerebral, abces cerebral, accident vascular cerebral, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică, epilepsie);
– sarcina trimestrul III;
– sindrom anxios- depresiv; claustrofobii;
– postoperator pentru o perioadă de 1-2 luni.

RECOMANDĂRI DE CURĂ:
– procedurile de speleoterapie se efectuează de preferinţă în intervalul orar 9-14 pe o durată de 14-18 zile (7- 10 zile la copii);
– particularitati in functie de categoria de varsta:
– copiii cu varsta sub 1 an – nu se recomanda cura de speleoterapie acestei categorii de varsta ;
– copiii cu varste intre 1 si 2 ani – se recomanda avizul medicului inainte de initierea unei cure de speleoterapie, fara a se depasi 1-1,5 ore/zi pentru maxim 7 zile ;
– copiii cu varste peste 2 ani – se recomanda cure de 2- 3 ore/zi, 7-10 zile (solicitati sfatul personalului medical pentru particularizarea curei de tratament in functie de varsta si afectiunile copilului dumneavoastra);
– varstnici peste 65 de ani (cu patologie cardiovasculara asociata) – se recomanda avizul medicului la initierea curei si monitorizarea periodica a statusului cardiovascular pe parcursul acesteia( simptomatologie clinica, frecventa cardiaca, tensiune arteriala), fara a se depasi 2 – 3 ore/zi, 7 zile.
– efectele unei cure de speleoterapie persistă aproximativ 2-3 luni după încheierea curei, ca urmare se recomandă efectuarea a două cure pe an;
– şedinţa de speleoterapie cuprinde o perioadă de şedere în Staţionar- Mina Ghizela ( durată mai mare în primele şi ultimele zile de cură) şi o perioadă în subteran – Mina Rudolf ( durată invers proporţională cu cea petrecută în staţionar).
– persoanele care nu respecta recomandarile oferite de personalul medical al societatii noastre isi asuma pe proprie raspundere eventualele efecte nefavorabile/negative asupra starii lor de sanatate,survenite in urma expunerii la mediu salin.

A fost mare distractie in roata mare care iti ofera o priveliste de neuitat , jocurile puse la dispozitie , magazin, plimbare cu barcuta, noi din pacate nu am reusit sa ne plimbam cu barca pentru ca era pe inchidere, poate imi povesti-ti voi experienta voastra.

La magazinul din interior gasesti diverse produse pe baza de sare la un pret rezonabil , mi-am luat pernute cu sare care se pot incalzi si o pot pune la zona dureroasa . in caz de tuse, etc, aveau si magneti de frigider pentru a va reaminti de zona vizitata , sare de baie am luat sa o fac cadou cu lavanda in rest gasesti mai multe produse.

Va doresc vacanta placuta daca doriti sa vizitati Salina Turda, daca va hotarati sa vizitati si zonele de agremet din tura acestea sunt Strand Durgau, Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Mormantul lui Mihai Viteazu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *